Nieuwsoverzicht '16

Al het nieuws van 2016 in één overzicht.

periode 4

Jean-Paul Houkes
Door: Jean-Paul Houkes

De nieuwe 'muzikrant'

Afgelopen zomer heeft St. Cecilia haar logo en haar website vernieuwd.
Ook de muzikrant kan niet achter blijven. We zijn van mening dat nieuws direct getoond moet worden en niet maar een aantal keer gebundeld in een krant. Wel moet er de mogelijkheid blijven voor andere items. Daarom is er gekozen om nieuws direct beschikbaar te maken via de voorpagina en een overzicht van dit nieuws een aantal maal per jaar te bundelen in een nieuwsoverzicht aangevuld met andere items. 
Dit is de eerste keer in die vorm.
Heb je zelf iets leuks wat je wilt delen in de vereniging, neem dan contact op met de nieuwsredactie.
Wij hopen dat jullie deze nieuwe manier waardeerden.

Nieuwsredactie

  • Ans Ermers
  • Laura Ermers
  • Niels Lelie
  • Peter Staub

 

Jean-Paul Houkes
Door: Jean-Paul Houkes

Vier leerlingen geslaagd voor examen A

 Op 10 december zijn na veel en lang oefenen vier leerlingen van onze jeugdafdeling op examen gegaan. Deze leerlingen spelen alle vier al een poosje in het C- orkest: Boaz, Loek en Joris op de bugel en Roel op trombone. Na met hoge cijfers te zijn geslaagd voor de theorie in november was het eerstvolgende doel voor de vier slagen voor hun praktijkexamen. Vroeg vertrokken we met leermeesters en ouders naar Doetinchem en hoe dichterbij het examen kwam, hoe spannender het werd. Toch hebben ze zich allemaal niet laten kennen. De resultaten waren verbluffend: de punten lagen tussen de 46 en 51,5 punten, wat een prestatie! Allemaal geslaagd, proficiat!

 

Thecla Herckenrath - Staub
Door: Thecla Herckenrath - Staub

Teeks-Knetters

 
Met deze knetters begin ik te schrijven op 14-12-2015, dat is de eerste repetitie waarin er 8 nieuwe leden in het A-orkest plaats nemen! Zij hebben allemaal hun B – diploma gehaald en ik wil hun namen nog maar eens een keer noemen. Het zijn; Ruben, Thom, Lotte, Nienke, Imke, Maartje, Richard en Paul. Simon hoort hier ook bij maar hij heeft een paar maanden later zijn examen gehaald en speelt nu ook in het A-orkest.
Ook zij moeten nu wennen aan hoe Dick het e.e.a. probeert uit te leggen hoe hij graag heeft dat de muziek bedoelt en gespeeld moet worden.
Hier komen een aantal woordspelingen die met noten te maken hebben;
* De eerste AS- BES( T ) klonk goed.
* ’t moet niet naar een AS ruiken.
* Kruizenland voor de BES- instrumenten.
* Als je CRESCENDO ziet staan moet je niet als een wilde stier beginnen.
Soms moet je het orkest STEMMEN, Dick doet dat dan met een stemapparaatje, toen hij iedereen had gehad zei hij; dit klinkt dadelijk als HET PARADIJS!
Maar soms klinkt het ook naar andere dingen…….
*Hier moet je lekker LELIJK spelen.
* ’T lijkt meer op een ONWEERSBUI.
* Het is nog een beetje SLOFFERIG.
* ( saxen ) Dit lijkt te veel op en AMBULANCE.
* Joost, klinkt als een MEDICIJNMAN die de regen wil opwekken.
* Trompetten, niet gaan ZWABBEREN.
* Trombones moeten een akkoord neerzetten, dit lukt niet zo goed, vraagt Dick; zit er een dooie muis in?
*’T is al dikke stront van zichzelf, dus de poep zo dun mogelijk houden.
* Moet je opletten dat het niet van die dikke je weet wel wordt.

Soms is het op de repetitie erg rumoerig, wat de aanleiding dan is of dat het dan alleen gewoon gezellig is weten we niet, en Dick vraagt dan ook weleens;
* Jongens, dit is een gewone repetitie, net als vroeger.
* STIL! Het is hier geen speeltuin!
* Is er ergens BUURTKOFFIE?
* Hebben jullie teveel peper in de kont?
Tot slot heb ik nog wat losse flodders;
* Slowly and languorously betekent; ZEIKERIG LANGZAAM.
* Zwaar, zwart, helder.
* Dit is een akkoord zonder geslacht.
* Een dikke trampoline.
* Max, heb je geen dikkere stokken? Ik vind dit teveel op een LYRA lijken.
* De grote trom, dat is gewoon een donkere boezem.
* Om toerbeurten adem halen is volgens Tonnie “toeristisch ademhalen”.
* Hier wordt het dikke klei, Millingse of Groningse zeeklei, ik weet ook niet wat het is.
* Als het teder moet zijn moet je GEEN dolk in mij steken.
* Het gaat zo hard, het lijkt wel een stoomboot.
* Je moet zakelijk doortellen.
* Alle kikkers in de kruiwagen blijven aub.
* Voeg samen met mij op de snelweg.
* Dick? Waar en wanneer ga jij vertragen? Zegt Dick; geen idee!
En zo zie je maar op zo’n repetitie gebeurt er heel veel, vanuit de leden met hun vragen.
Vanuit de dirigent met zijn antwoorden maar vooral zijn UITLEG!
En toch……het eindresultaat is een mooie uitvoering!
 
Groetjes Thecla.

 

Jean-Paul Houkes
Door: Jean-Paul Houkes

Afscheid Ben Janssen


Na 60 jaar als muzikant binnen het orkest van st. Cecilia heeft Ben besloten te stoppen als actief lid. Ben wilde niet veel aandacht besteden aan zijn beslissing, maar daar dacht de saxofoongroep anders over. Zij verrasten hem tijdens zijn laatste optreden te Dieren.

 

Jean-Paul Houkes
Door: Jean-Paul Houkes

Zes leerlingen slagen voor theorie-examen

Zes leerlingen van onze vereniging zijn vandaag op examen gegaan en hebben allemaal goed resultaat geboekt.
Om 11 uur verzamelt de groep zich bij het verenigingsgebouw. Loek, Joris, Roel, Boaz, Harrie en Freek verdelen zich over de auto's. Sinds januari heeft Cobi hen wekelijks voorbereid zodat vandaag iedereen met mooie punten moet kunnen slagen. Nu gaat het er dus om spannen. Eerst nog een uur in de auto richting Twello.
Daar aangekomen begint het wachten... lang wachten want de voorgaande examens lopen flink uit. Uiteindelijk mogen de eerste kandidaten beginnen en nog wat later de rest ook. Gelukkig heeft al dat wachten geen invloed op de resultaten, want die mogen er zijn:
Loek: 9,5
Joris: 9,5
Roel: 8,8
Boaz: 8,5
Harrie: 9,3
Freek: 8,5
Met deze resultaten kan je thuis komen.
Allemaal van harte gefeliciteerd.

 

Niels Lelie
Door: Niels Lelie

Rond de kerst

Rond kerst is het een drukke periode voor veel muzikanten; iedereen is bezig met het kerstdiner en het bezoeken van familie of vrienden. Echter zijn wij muzikanten niet zomaar te stoppen. Verschillende muzikanten lenen bijvoorbeeld hun talenten aan andere verenigingen om (kerst)concerten nét even dat extra muzikale sausje te geven. Neem een voorbeeld aan twee van onze slagwerkers. Zij hebben gespeeld bij het Nijmeegse Symfonie-orkest 'Flos Campi' onder leiding van, jawel, Dick Bolt. Zij speelde welbekende kerststukken als 'Russian Christmas Music' van Alfred Reed en 'Magnificat' van John Rutter.
Ook is er een nieuw koperensemble gevormd om een prachtige bijdrage te leveren aan het kerstconcert van zangkoor Vivace. Het hoogtepunt zijnde een prachtige uitvoering van 'O Magnum Mysterium'.

Het einde van het jaar was ook een drukke bedoeling voor de jeugd van St. Cecilia. Zo hebben zij hard geoefend voor de herdertjesmis in de kerk en hebben ze een intiem en sfeervol concert neergezet voor de Reumavereniging. Hoewel in 2017, volgde kort hierop een concert voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Hierin maakte het nummer 'A klezmer Karnival' zijn debuut. Dit werk van Philip Sparke kent een welbekende melodie die veel muzikanten zullen herkennen van de Cossack Fire Dance' van 'Call of the Cossacks'. 

Al met al een drukke afsluiting van 2016!

 Foto's herdertjesmis
 Foto's concert reumavereniging

 

Jean-Paul Houkes
Door: Jean-Paul Houkes

Bounz

In de oude Honig fabriek in Nijmegen ging de jeugd zaterdag flink los. In een hal met alleen maar trampolines werd er flink op los gesprongen door jong en minder jong. Na ongeveer een half uur springen, kwamen er ballen in het spel. Trefbal op trampo's! De groep splitst zich in tweeën: onder de 20 jaar en alles daar boven. De 20-plussers lijken bijna te winnen maar dan ineens weet Paul Klomp de bal door de basket te gooien. Hierdoor mogen alle teamgenoten weer het veld in.
Na een uur springen is iedereen goed moe en vertrekt de groep naar het verenigingsgebouw. Daar staan lekkere broodjes hamburger te wachten. Die gaan er wel in. De dag wordt afgesloten met een film.
Wederom een leuke activiteit georganiseerd door de jeugdcommissie die mede mogelijk gemaakt werd door een gulle gift van onze supporters vereniging.

 Foto's van deze dag

 

Peter Staub
Door: Peter Staub

GESLAAGDE CONCERTAVOND IN DIEREN

Op zaterdagavond 19 november heeft St.Cecilia in samenwerking met de Fanfare Wilhelmina uit Spankeren een concertavond verzorgd. Die vond plaats in de mooie, pas gedeeltelijk gerestaureerde Ontmoetingskerk te Dieren. Gewoon om maar  eens ergens anders te concerteren had het bestuur van St.Cecilia contact opgenomen met deze Spankerense vereniging, die al een aantal jaren onder leiding staat van Christian Ansink. In juni 2014 mocht hij met St.Cecilia in Musis Sacrum te Arnhem een afstudeerconcert voor orkestdirigent verzorgen. Dat was destijds een mooi succes. Ansink is bovendien bij het Het Gelders Orkest een collega van St.Cecilia’s dirigent Dick Bolt binnen de trombonesectie en op deze manier waren de contacten nog eens nadrukkelijk ondersteund.
Ansink toonde met zowel het jeugdorkest en een goed bezette fanfare uit Spankeren er goed de hand in te hebben. Er werd met enthousiasme gemusiceerd, zeker een vierde divisie waardig!!
Ook voor St.Cecilia was het in Dieren prettig musiceren en dat ook nog eens voor een verrassend groot gehoor, want vrijwel alle geplaatste stoelen waren bezet. Het programma bevatte een vijftal werken.
Geopend werd met de prachtige koraalachtige “Hymnus Pastorale” van Bert Appermont gevolgd door het driedelige “Divertimento” van Harrie Janssen, een prima oefenstuk met vooral in het laatste deel veel wisselende onregelmatige maatsoorten. In “Ever braver, ever stronger”, een elegie (klaagzang) op de vele omgekomenen van “nine eleven” in 2001, mocht Freddie Staub zijn solistische vaardigheid tonen. Het ware klapstuk was “El Camino Real” van de Amerikaanse componist Alfred Reed. Dit op Spaans/Latijnse motieven gebaseerde werk bevat tal van technische kunststukjes en werd er met bravoure door Dick Bolt en zijn orkest neergezet. Met  een selectie uit het weer zeer actuele “The Lion King”( drie door Hans Zimmer en Hans v.d.Heide gearrangeerde songs van Elton John, namelijk “Circle of Life”, I just can’t wait to be king” en “Can you feel the love”) werd dit zeer gevarieerde programma afgesloten. Afgezien van enkele ongelukkige  momenten kunnen dirigent Dick Bolt en zijn orkest met voldoening terugzien op deze uitvoering.
Het concert kende nog een bijzonder slotakkoord in de vorm een door beide orkesten gezamenlijk gespeeld “Dakota” van Jacob de Haan. In deze op Indiaanse verhalen gestoelde 5-delige suite namen zowel Dick Bolt als Christian Ansink afwisselend de “baton” ter hand.
Het was inclusief alle voorrepetities een lange zit in Dieren, maar zowel Wilhelma als St.Cecilia kunnen terugzien op een nuttig en geslaagd evenement.

 Foto's van dit concert

 

Niels Lelie
Door: Niels Lelie

Mysterieus jeugdkamp


Het jeugdkamp van 2016 stond in het teken van mythologie en legendes en ook dit jaar is de jeugdcommissie er weer in geslaagd om een leuk programma op te zetten.Vrijdag

Vanaf het St. Cecilia gebouw vertrekt de karavaan richting Voorthuizen waar bij aankomst traditioneel gebak van Cor van Haren klaar staat.
Tijd voor het eerste spel. Iedereen krijgt een formulier met daarop de letters van zijn of haar naam in mysterieuze tekens. Met deze gegevens is het puzzelen geblazen om de leden van jouw team te ontcijferen vanaf andere briefjes die verspreid door de locatie hangen. Wanneer je uit de namen bent, is het ook nog de taak om er achter te komen welk instrument hij of zij zou willen spelen als ze niet het instrument zouden bespelen wat ze nu bespelen. Oh ja... je mag ook niet praten, dus dat wordt uitbeelden.

Nachtspel

Daarna is het tijd voor het nachtspel gebaseerd op de twaalf werken van Herakles. In het bos lopen goden en zij hebben allen twee opdrachten die de groepen moeten vervullen. Bij het juist uitvoeren zijn punten te verdienen. Uiteraard loopt er ook de god van de onderwereld ook rond om roet in het eten te gooien. Gelukkig Is Zeus ook aanwezig om het werk van Hades ongedaan te maken. De verdiende punten worden de eerste punten die door het hele kamp te verdienen zijn.
Na het nachtspel is er ruim de tijd voor gezelligheid.

De volgende ochtend

Vanaf 9:00 uur staat de tafel al weer gedekt en wanneer de boterhammen naar binnen gewerkt zijn is het alweer tijd voor een spel: Archi-oorlog. Bij dit spel strijden de vier groepen tegen elkaar. In het midden van het bos staat een kist met vier sloten. Elk team heeft de code van één van de sloten. Het is dus zaak dat je de sleutels bij de andere teams weg rooft. Ook moet je de kist in je eigen kamp zien te krijgen voordat een ander team dit al gedaan heeft. Er ontstaat dus een strijd om de kist en de sleutels. Uiteindelijk lukt het een van de teams om de kist en de sleutels in hun kamp te krijgen zodat de inhoud eruit gehaald kan worden.

Soep, knaks en voorspellingen

Moe van het rennen keren de groepen terug naar de locatie waar heerlijke soep en broodjes Knaks wordt verslonden door de hongerige wolven.
Eenmaal weer bijgekomen en voldaan dient het middagspel zich aan. Een Orakel is samen met haar vrienden, een nateurgenezer en een medicijnman, terecht gekomen bij de locatie. Zij voorspelt het lot van de groepen, maar dat kan ze alleen met onderdelen van de medicijnman en de natuurgenezer. Ook moet de groep onderdelen verzamelen om een vuur te kunnen maken. Eenmaal gewapend met een vuurstaaf, tondel, aanmaakhout en een voorspelling moeten de groepen tegen elkaar strijden wie het eerst een touw door gebrand krijgt om zo een buidel met inhoud te bemachtigen. De inhoud gaat uiteraard weer in de pot.
En dan is het alweer tijd voor het avondeten. Een lekker bord pasta gaat er wel in.

Mummies

In de avond gaat iedereen aan de slag met gips en maakt zo een mummie van zijn of haar gezicht. Het warme gips voelt als een ontspannende massage op het gezicht en deze ontspannende bijwerking brengt een aantal kampgangers zelfs in slaap. Ook de fantasie wordt flink gestimuleerd en er ontstaan naast gezichten ook handen en benen uit het gips. Ook het opschilderen van de gipsen afdrukken variëren van realistisch en futuristisch tot aan erg fantasievol.

Vuur en verhaal

Onder het genot van een warm knapperend kampvuur worden verhalen verteld met dobbelstenen. Door het verhaal door dobbelstenen te laten bepalen ontstaan ludieke personages en bijzondere plottwists. Wanneer de grootte van het kampvuur afneemt, trekt de groep weer naar binnen. Hier blijkt dan ook weer dat bedtijd voor veel kampgangers een abstract begrip is: de spelletjes verschijnen op tafel en de glazen worden gevuld.

Zondagochtend

Zondagochtend kenmerkt de lichamelijke en geestelijke herrijzenis van verschillende kampgangers. Een combinatie van koffie, gebakken eieren en het brandalarm (het een had te maken met het ander) zorgt ervoor dat wakker worden een stuk gemakkelijker wordt. Zondagochtend kenmerkt ook iets anders, namelijk de gedachte dat het alweer bijna voorbij is. Gelukkig is er nog tijd voor een spel. Levend bingo wordt in het leven geroepen. Je ziet nu dat kinderen vanuit elke vezel van hun lichaam energie halen om nog een keer keihard te rennen en te strijden voor winst. Je ziet ook dat een groep kampgangers met een hoger leeftijdsgemiddelde die alle vezels van hun lichaam het kleine beetje energie gebruiken om de locatie schoon achter te laten of te gaan zitten gooien met verschillende eikeltjes van de grond. Voor ieder wat wils.
De karavaan rijdt terug naar de thuisbasis te Millingen om naar de opnames van het weekend te kijken. De laatse beetjes proviand worden gegeten en het kamp zit er dan toch echt op.
Wij van de Jeugdcommissie kijken terug op een uitermate geslaagd en gezellig kamp. Wij hopen dat jullie het ook tof vonden.
Op naar het volgende jaar!

 Foto's van dit kamp

 

Jean-Paul Houkes
Door: Jean-Paul Houkes

Trekking Fanfares in Harmonie

Hieronder de trekking van de loterij Fanfares in Harmonie.
*Uitslagen onder voorbehoud van typefouten

 

 

 
Jean-Paul Houkes
Door: Jean-Paul Houkes

Onze adverteerder

 

Begin